Bohinj Revitalized Hotel / OFIS Architects

0


Bohinj Revitalized Hotel / OFIS Architects

© Ziga Intihar© Ziga Intihar© Ziga Intihar© Alès Gregoric+ 53

© Alès Gregoric
© Alès Gregoric

Text description provided by the architects. Hotel Bohinj, the former Hotel Kompas was built spontaneously over the past three decades, without thinking about its final appearance. It is high on a plateau, which gives it a special privacy, with a view of Lake Bohinj, the mountains and the church of Janez Krstnik. The new owners of the hotel have opted for a radical overhaul including structural reinforcement, interior refurbishment and sustainable refurbishment.

© Ziga Intihar
© Ziga Intihar
Level 0 plan
Level 0 plan
© Ziga Intihar
© Ziga Intihar

The basic volume has been preserved with a new envelope structure in wood frame. In addition to creating new balconies and altering the overall mass, the frames provide structural protection against frequent earthquakes in the area and incorporate gutters, wires, lightning rods and salvage results. Larch wood siding covers other new exterior elements, giving the hotel a natural look. The entrance facade is completed by an extension with a new larger double height hall, an entrance canopy and a restaurant. The triangular gable roofs of the old building already had recognizable elements on the entrance facade which inspired the new composition of triangulated elements that create a dialogue with the mountain peaks in the background. The facade and new architectural elements are inspired by details of local vernacular architecture and craftsmanship.

© Alès Gregoric
© Alès Gregoric

The interior consists of 69 rooms. The rooms have a modest local inspiration with patterns, textures, and furniture details. They come in different sizes, from double, triple to family rooms with panoramic windows and balcony. Long common corridors represent a walk through the construction of the “toplar” of the Bohinj hay rack. These traditional monuments of Slovenian craftsmanship stand along the villages around the hotel. The walk to the bedroom offers guests a unique experience of walking through these unique vernacular structures – buildings that are only present in Slovenia. This geometry, recreated on the carpet and on the coverings of ceilings and walls, is not only a design reference, but also a warning. Foreigners with unique Slovenian specialty as well as locals to protect cultural heritage. Every year, a few examples of this traditional architecture disappear, often collapsing on its own.

© Ziga Intihar
© Ziga Intihar
© Ziga Intihar
© Ziga Intihar

The common areas include an entrance hall on two levels, a restaurant and a breakfast room, a retro-bistro with a traditional terracotta stove, a small congress hall and a club with wine merchant. Chairs, benches, curtains, upholstery, even the lightings are unique designed and interpreted especially for this hotel. The lights, look like branches and give a very intimate light, the chairs are made of felt produced from recycled plastic bottles. Larch wood is the main material for the walls, furniture and ceiling, all details inspired by local and vernacular tradition. The floors of the common areas consist of a terrace which has the light gray color of the surrounding rocks. Large traces of black stone leading to the entrance and lobby of the hotel remain in the memory of the famous Mr. Max, the legendary cat of the hotel, who after the previous hotel closed for refurbishment disappeared in an unknown place.

© Alès Gregoric
© Alès Gregoric
© Alès Gregoric
© Alès Gregoric

The graphic depicted on the fabrics, glass and walls along the hotel represents the silhouette of four courageous men who were the first to conquer Triglav, the highest mountain in Slovenia on August 26, 1778. Their story is a common thread. throughout the hotel, symbolizing courage and bravery. Along with the Triglav, it represents a strong symbol and the identity of Bohinj. With their story of the first approach, guests will return to the past, to local roots and identity, and create a connecting circle between bringing history to life and bringing in the local spirit.

© Ziga Intihar
© Ziga Intihar
Axonometric
Axonometric
© Alès Gregoric
© Alès Gregoric
© Ziga Intihar
© Ziga Intihar

The hotel also has a small wellness center with an outdoor swimming pool with heated water and on the lawn; the old swimming pool has been replaced with a large fireplace and space for social events. This encourages guests to swim in the lake which, due to its fluidity with the river, changes the water at least three times a year and is considered one of the cleanest waters. In order to once again feel the beauty of the night in the hilly places and the starry sky, the hotel’s lighting is sober. The landscaping took into account the orientations of the Triglav National Park which dictated the native growth.

© Andras Boros
© Andras Boros

Part of the hotel renovation was also energy rehabilitation. When planning the use of energy, strict rules for efficient energy use are taken into account. Class A2 is obtained in accordance with the regulations for energy certificates. Heat pumps with geo-probe serve as a heat source, in common areas and some rooms there is radiant underfloor heating or heating and cooling using convectors. The hotel has central control, which also regulates the amount of heating and cooling.

© Alès Gregoric
© Alès Gregoric

All the lighting is based on energy-saving LED technology, the lights work with sensors that limit the lighting time. All integrated equipment is in the lowest classes in terms of consumption and is intimately designed, especially in accordance with modern guidelines on the prevention of light pollution. As the hotel is located in the heart of the Triglav National Park, this is all the more important as it protects biodiversity and allows the coexistence of all animals and nocturnal organisms.

© Andras Boros
© Andras Boros



Share.

About Author

Leave A Reply